Cranio Sacraal therapie

“het lichaam heeft een wijsheid,
een diepe intelligentie, van zichzelf”
- Osho

Cranio-sacraaltherapie is een behandelwijze, waarbij het doel is een ontspanning in het systeem te bewerkstelligen, met behulp van zorgvuldige, zachte technieken. Aangepast aan wat je onder je handen  waarneemt.
Het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt weer gestimuleerd, zodat het evenwicht weer hersteld kan worden.
Het is ontspannend, energie verbeterend en je komt hierdoor meer in balans. (fysiek, energetisch en geestelijk). Wat uiteindelijk ook in je dagelijks leven waarneembaar is.

Bij cranio-sacraaltherapie ga je ervan uit dat het lichaam een eenheid is, waarin alle onderdelen via het bindweefsel met elkaar verbonden zijn.(alles heeft invloed op elkaar)
Dus een storing in dit systeem kan disbalans geven op verschillende plekken in het lichaam en omgekeerd.
Het cranio-sacrale systeem heeft een ritme. Dit ritme is bij iedereen goed voelbaar. Dit is onafhankelijk van het ademritme of de hartslag. Elke spanningsverandering binnen het systeem zal een verandering in het craniosacrale ritme geven. Er is waar te nemen hoe de kracht van dit ritme is, of de uitslag overal gelijk is en of het symmetrisch in het lichaam aanwezig is.
Deze afwijkingen in het ritme en blokkades zijn overal in het lichaam te voelen en daar dus ook op te lossen. m.b.v. cranio-sacraaltherapie. Deze afwijkingen kunnen ontstaan door fysieke trauma’s of emotionele , mentale / spirituele blokkades.(te denken valt aan o.a. bevalling/geboorte, operaties, infectie, ongevallen, onverwerkte emoties of stress). Onopgeloste blokkades in een van de lagen of dit nu op fysiek , uitend in spierklachten,of emotioneel niveau is, zullen op den duur altijd doorwerken naar andere lagen en zo je balans verstoren en daardoor klachten geven.
Tijdens de behandeling wordt tevens een diepe ontspanning gecreĆ«erd waardoor er regeneratie in allerlei systemen kan ontstaan.(en de balans hersteld). Het cranio-sacrale ritme heeft n.l. invloed op verschillende fysiologische systemen zoals ademhaling, bloedsomloop, zenuwstelsel, endocrien(hormonaal) systeem en het bewegingsapparaat. De gebieden van spanning worden losser en kleiner, emoties veranderen, pijnpatronen lossen op en oude verwondingen verliezen geleidelijk hun greep.
Het is een behandelvorm die je ook meer naar binnen brengt. Je kunt meer stilte ervaren, ook in je hoofd. Zodat er ook meer aandacht voor jezelf, je lichaam en gevoelens ontstaan. In deze rust kun je makkelijker loslaten en ook zien wat wel en niet bij je hoort. Je wordt even niet geleefd door de gejaagdheid en het steeds denken.
Ook kan je zo dieper in je lijf komen, zodat je meer toegang krijgt tot ruimten in en van jezelf die voorheen meer afgesloten waren.

De behandelingen vinden met name liggend op de rug plaats, op een zeer comfortabele behandelbank. Hoofdzakelijk in stilte of met een ontspannende muziek op de achtergrond. De kleren blijven aan.
Het is uiteindelijk veel meer dan een methode of een techniek. Het betekent luisteren, afstemmen, voelen en verbinding maken vanuit het hart, zodat datgene kan ontstaan wat nodig is voor heling.

Cranio-sacraaltherapie is effectief voor o.a:

-hoofdpijnklachten
-migraine
-vermoeidheid
-klachten na een ongeval (ook langer geleden)
-whiplash
-slaapproblemen
-burn-out
-rusteloosheid
-rugklachten
-oorklachten
-stress
-niet lekker in je vel zitten
-concentratiestoornis
-slecht kunnen ontspannen
-zwangerschapsklachten
-geboortetrauma
-kinderen met leerproblemen
-autisme
-kaakdysfunctie

Voor meer informatie, zie ook www.pcsa.nu