Hoe ziet jouw gezondheid er over 20 jaar uit?

Kunnen we in de in de toekomst kijken?

Niemand kan in de toekomst kijken en voorspellen hoe gezond je dan nog bent. Niet alles is maakbaar in het leven.
Toch blijkt dat heel veel gezondheids-schade te verminderen is.
We willen allemaal het liefst gezond oud worden, maar zien ook steeds meer dat dit door chronische ziekten niet altijd gehaald kan worden. Steeds meer mensen lijden aan hart-vaatziekten of diabetes, hoge bloeddruk, staar, te hoog cholesterol, artrose klachten, kanker of dementie.

Is dit normaal of ons nieuwe normaal?
Het blijkt dat de meeste chronische ziekten in verband staan met chronische ontstekingen, en dat we hier grotendeels invloed op hebben. De klassieke benadering, dat de genen van een celkern zijn beschadigd of dat iets erfelijk is, verklaart niet alles “.(W. Cortvriendt).
Steeds vroeger zien we chronische ziekten ontstaan, die hoofdzakelijk lijfstijl gerelateerd zijn een signaal dat dat er in onze gezondheid iets fout gaat.(L. van de Griendt).
De meest voorkomende boosdoeners daarvoor zijn suikerconsumptie, industrieel bewerkt voedsel, te weinig lichaamsbeweging en teveel chronische stress. (W. Cortvriendt)

Zo gezond mogelijk oud worden betekent dat we niet alleen moeten kijken hoe we klachten kunnen behandelen, maar nog veel meer naar hoe we ze kunnen voorkomen.
Gelukkig krijgt preventie steeds meer aandacht in de gezondheidszorg, waarin voeding, beweging en stressvermindering de drie belangrijke pijlers zijn waarmee veel gezondheidswinst te behalen valt.

Dat betekent dat je niet pas op je 60e kunt beginnen met de gezondheidsschade te beperken, maar dat je je hele leven lang gezond onderhoud moet plegen om niet te snel een krakende wagen te hebben met allerlei klachten.

Werken aan preventie valt soms niet mee, omdat er zoveel factoren zijn die onze gezondheid positief kunnen beïnvloeden of schade kunnen berokkenen.
In bovenstaand plaatje zie je hoeveel factoren meespelen in je gezondheid.

Waar is jouw gezondheid uit balans? Waar kan je jouw accu nog meer mee opladen?
Kies nooit iets wat je moet, omdat men zegt dat het zo gezond is. Kies dingen die bij jouw passen, waar jij blij van wordt of waar je hart door geraakt kan worden.
Volg je eigen weg vanuit jouw innerlijke stem.

Kies wat je gelukkig of enthousiast maakt, dan zul je gezonder oud worden.